top of page
Search

Spoločenský status pohľadom evolučnej biológie

V tomto príspevku sa bližšie pozrieme na to, prečo nám ako ľuďom na statuse záleží, ako ovplyv

ňuje naše správanie i vzťah k iným ľuďom. Možno ste práve nesúhlasne pokrútili hlavou a utvrdili sa, že to teda nie je váš prípad. Na statuse vám vonkoncom nezáleží a statusový človek nie ste. Sociálny status je slovo, ktoré nemá práve najpozitívnejšiu konotáciu a spája sa nám často s egoistickými, karieristickými, umelými a materialistickými ľuďmi, ktorí si primárne cez materiálne statky dokazujú svoju hodnotu. A takí predsa my nie sme. Spomeňte si na to dnes v Silvestrovský večer, keď sa budete snažiť ohúriť ostatných svojím ostrovtipom, alebo keď si budete vyberať zo šatníka tú najlepšiu košeľu alebo šaty, aby ste svojím vkusom, šarmom, skvelou postavou, krásnou manželkou, dizajnérskou posh značkou ohúrili svojich susedov, priateľov či rodinu – alebo kamarátov na sociálnych sieťach ;)

evolucia

Definícia statusu

Zadefinujme si teda na úvod, čo to vlastne status je. Jednoduchá definícia znie – ide o vaše postavenie v skupine ľudí, ktoré sa prejavuje v miere rešpektu, prijatia, uznania a pozornosti, ktorej sa vám v tejto skupine dostáva. Už z tejto definície vyplýva, že tento pojem v sebe zahŕňa omnoho viac ako len materiálne bohatstvo a bude vysoko kontextuálny a relatívny, meniaci sa v závislosti od konkrétnej skupiny, v ktorej sa nachádzame, od prostredia i času. Na firemnej párty možno ohúrite najnovším modelom BMW, ale v MENSA spolku, to asi nebude to, čo vám vyslúži ovácie. Rovnako nás netrápi, že katarský princ má bohatstvo, ktoré si my nezadovážime ani za 10 generácií, ale povýšenie nášho kolegu, ktorý ma nižšie vzdelanie a menej skúseností nás zabolí. Status môže súvisieť s našimi kompetenciami, vekom, vzdelaním, skúsenosťami, inteligenciou, ale i s naším vzhľadom, osobnostnými črtami, príslušnosťou k nejakej skupine, konexiami, kreativitou i schopnosťou deliť sa o svoje know-how. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že je to nesmierne komplexný koncept, ktorý je ovplyvnený biológiou, psychológiou i kultúrou.


Ako vnímame jeho stratu

Preneste sa na chvíľu na záhradnú party, kde vás pozvala nová kamarátka a kde sa cítite ako piate koleso na voze a absolútne nik vám nevenuje svoju pozornosť. Predstavte si situáciu, že potom ako ste pred polrokom prišli o prácu, sa už hádam dvadsiaty pohovor skončil neslávnym „ozveme sa vám“ a vy ste stále bez práce. Na tímovom mítingu ste práve vtipne zaglosovali, vaši kolegovia však len prekrútili očami, a aby predišli trápnemu tichu, radšej premostili na inú tému. Po úspešne ukončenom projekte, váš šéf opäť všetok kredit pripíše len kolegyni a vy ste zasa raz neviditeľný.


Aj napriek tomu, že všetky tieto situácie sú iné – v jadre každej z nich je pocit malej hodnoty, nedôležitosti, disrešpektu, nezáujmu – skrátka nízkeho statusu. Pri každej z nich vám v hrdle narastie hrča, na hrudníku cítite tlak, v žalúdku akýsi nepríjemný ťaživý pocit a vo vašom mozgu práve dochádza k hormonálnej búrke.


Naša prirodzenosť

Statusu sa nevieme vyhnúť, sme biologicky nastavení na to, aby sme ho registrovali, monitorovali, túžili po ňom a cítili sa zle, ak sa nám ho nedostane. Je to dedičstvo, ktoré si nesieme od našich jaskynných prapredkov, a ktoré je votkané do našej biológie, pretože nám počas našej evolučnej histórie zabezpečovalo prístup k zdrojom, prežitie a reprodukčný úspech.

Antropológ Donal Brown zdokumentoval sociálny status ako niečo univerzálne naprieč všetkými ľudskými kultúrami, a ak sa pozrieme bližšie zistíme, že statusové hierarchie vznikali i mimo ľudské kultúry v živočíšnej ríši, napríklad u vtákov, opíc a dokonca aj u sliepok.


Brainery sa pozrieme na to aký je rozdiel medzi statusom vrodeným, pripísaným, získaným či vnúteným – i na dynamiku, ktorá medzi týmito formami statusu panuje. Bližšie sa pozrieme na fyziologické procesy a hormonálnu búrku spojenú, či už so získaním alebo stratou statusu. Zaujíma vás aký je rozdiel medzi dominanciou a prestížou i to akú formu statusu na mužoch oceňujú ženy v našom kultúrnom kontexte? Spoločne budeme uvažovať nad tým, ako status v našej ére využiť v spoločnostiach, v komunikácii alebo medziľudských vzťahoch, aby prinášal hodnotu, čo najširšiemu spoločenstvu. Ak vám záleží na svete okolo vás, radi vás privítame vo Večernej škole Brainery.

bottom of page